Przycinanie winogron zapewni dobre zbiory

Winogrona z własnego ogrodu potrafią dostarczyć nam wiele satysfakcji. Z zebranych owoców zrobimy wspaniałe przetwory, sok oraz wino. Żeby móc się tym wszystkim cieszyć, należy o winorośl odpowiednio zadbać. Drzewa i krzewy owocowe wymagają odpowiedniej pielęgnacji, by odpowiednio się rozwijać. Przycinanie zbędnych gałęzi umożliwia obfitsze owocowanie i udane zbiory. Tę samą funkcję spełnia przycinanie winogron. Bez systematycznego prześwietlania winorośli krzewy będą obradzać słabo. Z drugiej strony, jeśli przytniemy gałęzie nieodpowiednio, możemy wywołać niepożądane efekty i zaprzepaścić wszystkie wcześniejsze wysiłki.

Błędy w przycinaniu

Sztuka pielęgnacji winorośli jest bardzo czasochłonna i wymaga dużo wiedzy. W przypadku, kiedy wiedzy nie mamy, możemy nie odpowiednim przycięciem osłabić roślinę. Winogron może na skutek tego źle przezimować i przemarznąć, albo nie wydać plonu. Mogą też nieprawidłowo się rozwijać i potrzebować więcej pielęgnacji w przyszłości lub po prostu obumrzeć.

Terminy pierwszych cięć

Pierwszy raz roślina przycinana jest tuż po posadzeniu. Sadzenie odbywa się około września i roślinę należy przyciąć na wysokość około półtora metra. Następnie przed nastaniem zimy przycina się wszystkie niezdrewniałe pędy i zabezpiecza roślinę przed mrozem. Kolejne cięcia mają miejsce w pierwszych tygodniach wiosny. U roślin, które mają przed sobą pierwszy rok uprawy skraca się pędy i znów okrywa przed chłodami. Pod koniec maja przycinanie winogron następuje kolejny raz. Wycina się większość latorośli i pozostawia tylko kilka najmocniejszych do dalszej wegetacji.

Dalsze formowanie winorośli

Formowania rośliny podejmujemy się najwcześniej w drugim lub trzecim roku uprawy. Metoda formowania dobierana jest z uwzględnieniem odmiany rośliny. Przed doborem odpowiedniej warto się upewnić, czy na pewno się ona nadaje. Wiedzy można szukać w profesjonalnych poradnikach lub na stronach internetowych prowadzonych przez miłośników sadownictwa. Błąd może sporo kosztować, bo rośliny odradzają się bardzo długo.